• Docenten en trainers

 • HBO+

 • 3 september, 1 oktober, 29 oktober en 26 november 2020 (zie agenda)

 • 9.30 – 17.00 uur

 • € 1150,00 (incl. btw)

 • Graaf Florisweg 30, Gouda

Resultaatbeschrijving

Door deze opleiding verkrijg of vergroot je als docent of trainer jouw coaching vaardigheden. Ben je nog niet ervaren als docent of trainer, dan vormt deze training een mooie basis voor coaching in het onderwijs. Ervaren docenten of trainers kunnen hun vaardigheden in coaching met deze training verder ontwikkelen en nieuwe inzichten opdoen.

Registratie / Erkenning

Wanneer deze 4-daagse training met de bijbehorende toetsing met goed gevolg wordt afgerond, ontvangt de deelnemer een certificaat BKB (Basiskwalificatie begeleiden).

Deelnemers en niveau

De 4-daagse Training Coachen in het Onderwijs is vooral gericht op deelnemers die werken als docent in het beroeps- en wetenschappelijk onderwijs of als trainer of opleider. Een cursusgroep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers, er is in de groepen variatie in mate van ervaring en diversiteit in werkvelden.

Er zijn geen specifieke eisen aan de voorkennis van de deelnemers, maar er wordt een HBO werk- en denkniveau verwacht, het niveau van de training is HBO+.

Competenties

Deze 4-daagse training richt zich op twee van de BDB-competenties, deze omvatten onderwerpen als gespreksvoering, feedback en weerstand.

 • Begeleiden
  De docent/trainer begeleidt de studenten in hun leerproces en bevordert daarbij transparante interactie, ook tussen studenten. De docent hanteert hierbij adequate communicatieve vaardigheden. De docent kan studenten motiveren en enthousiasmeren.
 • Professionaliseren
  De docent/trainer werkt planmatig, vanuit een onderzoekende houding, individueel en in teamverband, aan zijn eigen professionele ontwikkeling. Dit betreft zowel het inhoudelijke niveau van het vak als de onderwijsvaardigheden. De feedback die de docent ontvangen heeft van bijvoorbeeld collega’s (intercollegiale toetsing), studenten en/of leidinggevende wordt hierbij betrokken. Ook kan de docent feedback geven aan studenten en collega’s.

competentie-professionaliseren
©Iris Loonen

Beschrijving van de inhoud

De Training Coachen in het Onderwijs  is opgezet vanuit vragen waarmee docenten en trainers vaak geconfronteerd worden. Het gaat om vragen als:

 • Hoe blijf ik studenten of deelnemers motiveren?
 • Hoe kan ik omgaan met weerstand in de groep?
 • Hoe geef ik individuele feedback aan studenten of deelnemers?
 • Hoe kan ik projectgroepen coachen zodat ze optimaal presteren?

Dergelijke vragen staan centraal tijdens de vier cursusdagen van de Training Coachen in het Onderwijs.

Curriculum

Donderdag 9.30 – 17.00 uur Open inschrijving
dag 1: Communicatie & gespreksvaardigheden feedback en feedbackgesprek voeren 3 september 2020
dag 2: Motiveren, coachgesprekken en basishoudingen 1 oktober
dag 3: Weerstand, werken met groepen en beïnvloeden van gedrag 29 oktober
dag 4: Kwaliteiten van een docent, reflecteren en een competente docent 26 november

Leeruitkomsten en toetsing

De twee competenties waar tijdens deze training aan gewerkt wordt, zijn uitgewerkt in concrete leerdoelen. Om te meten in hoeverre deze leerdoelen zijn behaald, wordt tijdens de cursusdagen formatief getoetst en moeten de deelnemers summatieve toetsen inleveren ter beoordeling. Er is een variatie aan toetsvormen in deze training.

Toetsen per competentie

Competentie begeleiden:

 • Begeleidingsgesprek
 • Casus groepswerk
 • MC-toets

Competentie professionaliseren:

 • Essay en elevator pitch

Studiebelasting

Als je mee gaat doen aan deze Training Coachen in het Onderwijs, betekent dit dat je ervoor kiest een investering in tijd te maken. Het volgen van de cursusdagen alleen is niet voldoende. Wie 80 uur investeert in het volgen van de cursusdagen, inhoudelijke voorbereiding en verwerking en de toetsing, kan de training met goed gevolg afronden.

Meer weten?

Wil je inschrijven? zie daarvoor onderstaande buttons. Voor andere vragen, neem contact met ons op.

Download opleidingsgids
Inschrijven