• Docenten, Trainers, Bedrijfsopleiders

 • HBO+

 • November 2021 – januari 2022 (zie agenda)

 • vrijdag 9.30 – 17.00 uur

 • € 920,00 (incl. 21% btw) of € 840,00 (btw vrij)

 • Graaf Florisweg 30, Gouda

Resultaatbeschrijving

In deze 2-daagse training biedt een didactische basis, deze is niet alleen nuttig voor beginnende docenten of trainers, maar is ook een goede reflectie en professionalisering voor ervaren docenten en trainers. Je leert bewust en gevarieerd jouw lessen of trainingen vorm te geven.

Registratie / Erkenning

Na het volgen van de training en het volbrengen van de bijbehorende toetsing leidt de Training Activerende didactiek tot een certificaat op het voorbereidende gebied van de competentie doceren.

In combinatie met de Training Activerende werkvormen leidt deze training tot de basiskwalificatie doceren (BKD). Een certificaat dat aantoont dat je bent onderlegd met de basis van activerende didactiek.

Deelnemers en niveau

De Training Activerende didactiek is een praktijkgerichte opleiding voor docenten en trainers, zowel beginnend als ervaren. De opleidingsgroep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers en is een interessante mix van mate van ervaring en werkvelden.

De training vormt ook een onderdeel van de post-hbo Leergang Activerend Opleiden, het niveau van de training is HBO+.

Competenties

De didactische basis van deze training is het werken aan twee competenties, de eerste is een onderdeel van een landelijk vastgesteld protocol en de tweede is een opleidingscompetentie.

 • Doceren (voorbereiden)
 • Digitaliseren

competentie-digitaliseren

©Iris Loonen

Beschrijving van de inhoud

De training richt zich op het aanscherpen van didactische vaardigheden voor het voorbereiden van onderwijs. Hiermee krijgen docenten of trainers kennis, tools en technieken die ze nodig hebben om hun studenten of deelnemers effectief te laten leren.

Belangrijk daarbij is het aanbieden van keuzemogelijkheden tijdens de lessen. Dit maakt het onderwijs meer gedifferentieerd waardoor de talenten van studenten beter benut worden. Het resultaat daarvan is: gemotiveerde studenten en docenten.

Curriculum

Training Activerende Didactiek Vrijdag 9.30 – 17.00 uur
dag 1: Brein & leren, kiezen & plannen en ervaringsleren 19 november 2021
dag 2: Variatie in werkvormen, differentiëren in de les en krachtige presentaties 14 januari 2022
Online bijeenkomst mc-toets en werktijd dinsdag 18 januari 2022

Leeruitkomsten en toetsing

Voor deze training zijn de competenties waaraan wordt gewerkt, geconcretiseerd in leerdoelen. De leerdoelen worden getoetst aan de hand van vier toetsen.

Toetsen per competentie

Competentie doceren (voorbereiden) en digitaliseren

 • Lesplan
 • Presentatie bij het lesplan
 • Lesgeven in de praktijk
 • MC-toets didactiek (in combinatie met de Training Activerende Werkvormen)

Studiebelasting

Je moet een reële inspanning leveren om de Training Activerende didactiek met goed gevolg af te leggen. Aanwezigheid tijdens de lesdagen is niet voldoende.

Voor deze 2-daagse training met voorbereiding, verwerking en toetsing staat een studiebelasting van 46 uur. Wie ervoor kiest de training te volgen en deze uren investeert, kan de opleiding met goed gevolg afronden.

Meer weten?

Wil je inschrijven? Wil je meer weten over de training? Zie daarvoor onderstaande buttons.

Voor andere vragen, neem contact met ons op.

Download opleidingsgids
Inschrijven