Op dinsdag 11 oktober heeft Lia Bijkerk een workshop Digitale Werkvormen verzorgd voor het ‘Rijks event’ van ThiemeMeulenhoff. Ongeveer 50 personen in een zaal met theateropstelling is wat anders dan een workshop met een kleine groep in een lokaal of trainingsruimte. De reacties van de deelnemers waren na afloop heel positief, het was een succes!

ThiemeMeulenhoff organiseerde het event in het Rijksmuseum voor de gebruikers van haar methoden. Er werd gestart met een algemeen gedeelte over learning design waarna de deelnemers uiteengingen in groepen voor verschillende workshops. De workshop ‘Aan de slag met digitale werkvormen’ was gericht op het beroepsonderwijs. In een uur tijd is aandacht besteed aan de visie en didactiek omtrent onderwijs en ICT en zijn de inhoud en praktische toepassing van digitale werkvormen in het beroepsonderwijs besproken. Door middel van verschillende (digitale) werkvormen heeft Lia de workshop in interactie met de zaal kunnen leiden. Een uur was erg kort om dit onderwerp te bespreken. Toch werden de deelnemers tijdens dit uur merkbaar geactiveerd en geïnspireerd. Na afloop van de workshop hoorden we veel positieve reacties.

Naar aanleiding van de workshop ontvingen we een e-mail van een van de deelnemers. “Elf oktober heb ik met veel belangstelling en enthousiasme je interactieve presentatie over digitale werkvormen in het Rijksmuseum, bijgewoond. Op dit moment geef ik Nederlands aan vmbo’ers en ik realiseer me dat ik achterloop met digitale kennis en werkvormen. Bijna elke zaterdag ga ik in naar de markt in Rotterdam en dan kom ik langs de kunstacademie, waar op de gevel in neonletters staat: ‘I have to change to stay the same’, voor mij geldt: ‘I want to change to stay the same’”.
We hopen dat we tijdens deze bijeenkomst aan nog veel meer docenten deze inspiratie hebben meegegeven.