Wanneer je gesprekken die je voert opneemt en analyseert, levert dit veel waardevolle informatie op. Haal jij hier al jouw voordeel uit?

Communicatie en gespreksvaardigheden zijn interessante onderwerpen die ook in een aantal opleidingen en trainingen van Edufit aan bod komen. Het meest leerzaam, verhelderend en ook wel confronterend blijkt het terugluisteren en analyseren van gesprekken te zijn. Voor veel deelnemers is het een eye-opener om zichzelf terug te horen en de tijd te nemen om de gehanteerde communicatie te analyseren. Dit geeft veel zelfinzicht in sterke kanten en de leerpunten.
Ook zijn dit soort analyses nuttig om te gebruiken in reflectieverslagen of om bewijs aan te leveren dat bepaalde leerdoelen op het gebied van communicatie en gespreksvaardigheden zijn behaald.
Het transcriberen van gevoerde gesprekken, maar bijvoorbeeld ook interviews of vergaderingen, is enorm tijdrovend. Gelukkig zijn daar in dit digitale tijdperk ook andere mogelijkheden voor.

Edufit maakte een infographic over diverse digitale mogelijkheden voor het omzetten van gesproken woord naar tekst.
Het transcriberen en dicteren zijn eenvoudige en gratis functies in Word waar je gebruik van kunt maken als je een Microsoft 365 abonnement hebt. Leestekens worden niet opgepikt, maar je kunt deze wel meenemen in het dicteren (bijvoorbeeld ‘punt’ of ‘vraagteken’ zeggen aan het einde van je zin). De dicteerfunctie is ook beschikbaar voor het opstellen van e-mails in Outlook.
Online zijn er veel apps en tools te vinden die opgenomen bestanden kunnen transcriberen. Deze zijn echter vrijwel allemaal betaald of alleen in een preview modus voor een paar minuten audio te gebruiken. Ze hoeven niet duur te zijn en werken over het algemeen erg goed. Tip om wel te checken of ze ook op de Nederlandse taal ingesteld kunnen worden.
Dat is namelijk het nadeel van de inmiddels welbekende vergaderplatforms Zoom en Meet, waarin je ook de transcriptiemogelijkheid vindt, maar deze werkt uitsluitend voor Engels gesproken tekst.

De infographic met tips voor transcriberen is te downloaden op deze pagina.