Edufit maakte een infographic over diverse digitale mogelijkheden voor het omzetten van gesproken woord naar tekst. Wanneer je gesprekken die je voert opneemt en analyseert, levert dit veel waardevolle informatie op. Het transcriberen van opgenomen gesprekken en interviews is erg tijdrovend, daarom hebben wij een aantal mogelijkheden voor digitaal transcriberen onderzocht.

Het transcriberen en dicteren zijn eenvoudige en gratis functies in Word waar je gebruik van kunt maken als je een Microsoft 365 abonnement hebt. Leestekens worden niet opgepikt, maar je kunt deze wel meenemen in het dicteren (bijvoorbeeld ‘punt’ of ‘vraagteken’ zeggen aan het einde van je zin). De dicteerfunctie is ook beschikbaar voor het opstellen van e-mails in Outlook.
Online zijn er veel apps en tools te vinden die opgenomen bestanden kunnen transcriberen. Deze zijn echter vrijwel allemaal betaald of alleen in een preview modus voor een paar minuten audio te gebruiken. Ze hoeven niet duur te zijn en werken over het algemeen erg goed. Tip om wel te checken of ze ook op de Nederlandse taal ingesteld kunnen worden. Dat is namelijk het nadeel van de inmiddels welbekende vergaderplatforms Zoom en Meet, waarin je ook de transcriptiemogelijkheid vindt, maar deze werkt uitsluitend voor Engels gesproken tekst. Alleen in de premiumversie van Microsoft Teams is deze mogelijkheid ook voor Nederlands beschikbaar.