Afgelopen maandag, op een zonovergoten middag, vond de afronding van de training seniorkwalificatie examinering (SKE) plaats. Deze kwalificatie is een must voor iedereen die zich bezighoudt met toetsen op organisatieniveau, bijvoorbeeld als lid van de examencommissie, toetscommissie of als onderwijskundig begeleider. Volgend jaar wordt deze training weer door Edufit aangeboden.

Vijf deelnemers hebben onder begeleiding van Lia Bijkerk gedurende vijf middagen in Gouda hun eigen instelling onder de loep genomen met behulp van de methode ‘De toetsing getoetst’. Door middel van vragenkaartjes gingen ze de toetsorganisatie, de toetsbekwaamheid, het toetsprogramma, de toetstaken en tenslotte het toetsbeleid in kaart brengen. Deze analyse leverde aandachtspunten op korte en (middel)lange termijn op.
Een van die punten werd concreet uitgewerkt met een document zoals een overzichtelijk toetsprogramma of een procesbeschrijving, bijvoorbeeld een tijdlijn van alle taken en verantwoordelijkheden van betrokkenen. Nadenken over de implementatie van de aandachtspunten is ook onderdeel van de SKE-training.

Een paar reacties van de deelnemers:
“In korte tijd heb ik veel mogen leren over alle entiteiten van het toetsweb. Het is een actieve cursus waar je de opgedane kennis meteen toepast in je eigen beroepspraktijk. De cursus is praktisch ingericht met voor iedere bijeenkomst huiswerk dat toewerkt naar de eindopdrachten. Daardoor blijft het behapbaar. Na het afronden van deze cursus voel ik mij deskundig op het gebied van toetsing en heb ik veel zin om met deze kennis & kunde aan de slag te gaan”

“Het SKE-traject is een ‘must’ voor iedereen die de onderwijspraktijk wenst te verbeteren”

“Ik heb de training SKE als erg prettig en waardevol ervaren. De groep was niet groot waardoor er voldoende met elkaar gespard kon worden. De feedback op de verslagen is erg waardevol en geeft stof tot nadenken”

Uit de evaluaties komen de presentatie en kennis van de trainer en de sfeer en samenwerking als beste uit de bus met een 9,8. Het nut van de training SKE als geheel scoort een 9,5.

Krijg je ook zin om mee te doen met de SKE-training? Dat kan. De volgende training is gepland in 2025 op donderdag 23 januari, 13 februari, 13 maart, 10 april, 19 juni van 13.00 – 17.00 uur in Gouda.

Meer informatie op deze pagina.